📌 PRZEPIS: ANANAS Z PUSZKI + JALAPEÑO – WERSJA PIZZOWA
SKŁADNIKI (na 1 słoik):
1 puszka ananasa w kawałkach (sok odcedź, ale nie wylewaj!)
Połowa jalapeño ze słoika (wielkość słoika równa słoikowi anansa)
150 ml soku z ananasa (z puszki – naturalna słodycz!)
1 nabój CO₂ + sypfon (np. ISI Gourmet Whip)
KROK PO KROKU:
Ananasa i jalapeño pokrój w drobną kostkę.
Wsyp do sypfonu, dodaj sok z ananasa.
Naładuj nabój CO₂, wstrząśnij i odczekaj 15 minut.
Przecedź – gotowe!
DLACZEGO TO DZIAŁA?
Ciśnienie CO₂ „wyciąga” smaki 10x szybciej niż tradycyjne marynaty.
Ananas + jalapeño = idealne połączenie słodko-ostre, które pasuje do:
Pizzy Hawajskiej (tak, to nie herezja!),
Pizzy z Kurczakiem BBQ,
Wege pizza z halloumi.
🎓 CHCESZ WIĘCEJ PIZZOWYCH HAKÓW?
Zapisz się na nasze warsztaty przejdź Pizzową Rewolucję, gdzie nauczysz się: 🍕 Domowego wypieku na złoto (nawet bez pieca opalanego drewnem!), 🧂 Kontroli fermentacji – chrupiący spód w 24h, 🌶 Technik infuzji – od czosnkowej oliwy po marynowane dodatki.